Om föreningen

I centrala östra Nyköping – återfinns Brf Tullporten 24, med sina tre huskroppar och 50 lägenheter.
För mer information om Nyköping se BoiNyköping

Brf Tullporten 24 är en förening som strävar efter att kombinera hög kvalitet med låga kostnader i såväl förvaltning och utveckling som drift och skötsel av fastigheten. Vi har lyckats med att hålla årsavgiften på låg nivå under många år tack vare att vi sköter det mesta i egen regi och målmedvetet har arbetat för och genomfört ett omfattande sparpaket beträffande energikostnader. Våra resultat härvidlag har uppmärksammats av såväl myndigheter som intresseföreningar.

Merparten av det som behöver göras på gården sköter föreningsmedlemmarna själva året runt. Det egna arbetet ökar också gemenskapen och trevnaden bland de boende, och får medlemmarna att känna delaktighet och möjlighet att påverka. Vår- och höststädningen är exempel på gemensamma aktiviteter. Då samlas alla som har ork, förmåga och möjlighet för att snygga till gården, parkeringsplatser och entréer m m. Arbetet sker under trevliga och lättsamma former och avslutas med fika. Deltagandet är vanligtvis mycket gott, och styrelsen förväntar sig att alla som kan deltar.

Luciafirandet är en tradition som många uppskattar. Vi samlas då på innergården, äter grillad varmkorv, dricker glögg och har det trevligt tillsammans. Det ger möjlighet att lära känna nya medlemmar och andra, som vi kanske inte haft tillfälle att träffa tidigare.

 

Kort historik

Bostadsrättsföreningens totala boyta är ca 3500 m2 och tomtarean ca 3760 m2.  Årsavgiften är drygt 400 kr/m2. Föreningens ekonomi är mycket god. Husen, som från början när de byggdes i slutet på 50-talet, hade fasader i gråputs tilläggsisolerades mot slutet av 70-talet och fick då en ny beklädnad av gult fasadtegel. Då byttes också till nya treglasfönster.

Vid 90-talets början byggdes balkonger på hus A och B. Hus C fick balkonger redan vid nybyggnationen. Ett gårdshus byggdes för sophantering och förvaring, vinbärsbuskar och plommonträd planterades och utanför källarplanet på hus C skedde utgrävning så att sex parkeringsplatser med elskåp för motorvärmare kunde anläggas. Med ytterligare några kompletteringar under senare år har vi nu 28 parkeringsplatser varav 21 med elskåp och därtill 13 garageplatser.

Fönstren byttes ännu en gång år 1997, och sedan följde stambyten och badrumsrenoveringar år 2001. De investeringarna kostade ca 6 milj. kronor.

 Med början 2008 inleddes en period med utredningar om energibesparings- åtgärder och genomförande av sådana. Efter omfattande diskussioner med experter och leverantörer beslöts att behålla fjärrvärmesystemet och inte investera i bergvärme. Ny värmeväxlare installerades, och nytt datoriserat styrsystem för uppvärmningen byggdes. Det nya systemet, med bl a trådlösa temperaturgivare  i  varje lägenhet, har givit mycket gott resultat. För att minska vattenförbrukningen och speciellt varmvattenförbrukningen har sparventiler monterats på alla vattenuttag i lägenheterna. Det har medfört en väsentligt minskad förbrukning.

Ännu en åtgärd i trivsel- och besparingssyfte är utbyte av trappbelysning som nu är rörelsestyrd, d v s lamporna tänds när någon kommer i närheten i trapphusen och släcks automatiskt. Belysningen på innergården renoverades 2014 så att vi även där spar energi samtidigt som det är möjligt att justera ljusstyrkan.

Sammanfattningsvis kan sägas att de energibesparande åtgärder som genomförts under senare år har givit resultat långt utöver våra förväntningar, och investeringarna är redan återbetalda.

Nedan en förenklad sammanställning över husen

Byggnad  Klart     Ingångar          Lägenheter       Elsystem           Tvättstuga

Hus 1         1958       22 A och B         Enbart 2 rok       1-fas**               Ja, för boende i 22 A, B, D & E

Hus 2         1958       22 C, D och E    Enbart 3 rok       1-fas                   Nej

24:an         1960       24                       1 rok – 6 rok       1-fas M 3-fas      Ja, för boende i 22 C & 24:an

*) ’rok’ står för ’rum och kök’.                             **) 1-fas har spänningen 230V; 3-fas 400V. Elsystemet har egentligen ingen praktisk betydelse utom vid anskaffande av ny spis.